בית הדין לעררים, הידוע רשמית כ"בית המשפט לערעורים לפי חוק הכניסה לישראל", הוא גוף משפטי מיוחד המופקד על הטיפול בעניינים הקשורים למעמד התושבות החוקי בישראל. בית הדין לענייני עררים מטפל במגוון רחב של מקרים, לרבות אך לא רק: איחוד משפחות, אזרחים ישראלים עם בני זוג זרים, ביטול אשרות לעובדים זרים, סירוב כניסה לישראל, סוגיות הקשורות לילדיהם של עובדים זרים, ערעורים הומניטריים, מעמד פליט ותהליך הזמנת תיירים. הוא משמש כערכאת ערעור עבור מי שמבקשים לערער על החלטות שהתקבלו על ידי רשות האוכלוסין וההגירה. בשל המיקוד הבלעדי שלו בחוק הכניסה לישראל, בית הדין לעררים נחשב לישות מומחית בכל הנושאים הנוגעים לכניסה ולתושבות בתוך המדינה.

במה עוסק בפועל בית הדין לעררים? 

בית הדין לענייני עררים למעשה עוסק במגוון רחב של מקרים. אופי המקרים הנסקרים על ידי בית דין זה שונה באופן משמעותי מאלה שבסכסוכים כספיים או בהליכים משפטיים אחרים הנמצאים בבתי משפט או בתי דין שונים, שכן הוא עוסק בעניינים משפטיים אישיים מאוד ובעלי מרכזיות אנושית. הוא מחזיק בסמכות לקבל החלטות קריטיות, כגון קביעה אם אזרח ישראלי יכול להתגורר בישראל עם בן זוגו, אם יש להחזיר מבקש מקלט לארץ מוצאו, או אם אדם מבוגר יכול להמשיך לקבל טיפול ממטפל מועדף. החלטות כאלה מחייבות הבנה מקיפה של המשפט המנהלי, לרבות ידיעת עילות ההתערבות של בית הדין, פסקי הדין הקודמים שלו, פעילות רשות האוכלוסין וההגירה, חוק הכניסה לישראל וההחלטות הסמכותיות של בית המשפט לעניינים מנהליים ובית המשפט העליון.

אל מי פונים לקבלת עזרה בתחום הרגיש הזה?

כאשר מדברים על פניה אל בית הדין לעררים, אין ספק שמדברים על עניין רגיש, רציני ומורכב. מטבע הדברים, כל מי שפונה לבית הדין לעררים רוצה להצליח ולקבל את המבוקש. לכן חשוב להבין:  זה לא משהו שכדאי לעשות לבד. אתם צריכים עזרה מאוד מקצועית וספציפית בעניין הזה. לכן גם לא כל עורך דין יוכל לעזור לכם, אלא רק מי שיש לו את הידע הספציפי הדרוש. בדקו היטב על מי אתם סומכים, כי הרבה מונח כאן על הפרק ורצוי לבחור עורכי דין שיש לגביהם כמה שיותר המלצות.