ב-11.9.2006 השתנה העולם. באותו יום נפתחה הרשת החברתית שברא מארק צוקרברג שנתיים קודם לכן לציבור הרחב – וגם אם ב-2006 רוב בני האדם עדיין לא ידעו עד כמה ישתנו חייהם, 12 שנים מאוחר יותר לא פחות מ-2 מיליארד בני אדם כבר חברים בפייסבוק.
פייסבוק היא עולם ומלואו: אינטראקציות חברתיות, אינספור סרטונים במגוון רחב של תחומים, פרסומות, עסקים שנהנים מחשיפה רבה ומפוטנציאל הוויראליות של הרשת, פעילות חברתית ופוליטית שוקקת – ולמרבה הצער גם לשון הרע.
מה מוגדר כלשון הרע בפייסבוק?
בחוק אין הגדרה ספציפית ללשון הרע בפייסבוק, אבל מאחר שההגדרות של חוק איסור לשון הרע תקפות גם במרחב הדיגיטלי ובפרט ברשת החברתית הפופולרית ביותר בעולם, ישנה הגדרה מדויקת למדי של הוצאת לשון הרע בפייסבוק.
על-מנת שפרסום מסוים – בין אם פוסט ובין אם תגובה – ייחשבו כלשון הרע בפייסבוק, צריכים להתקיים 2 תנאים: שלפחות אדם אחד שאינו מושא הפגיעה עשוי היה להיחשף לפרסום, ושהפרסום הופך אדם (או עסק, ארגון וכו') למטרה לשנאה, לעג או בוז, בין אם בגלל מעשה שמיוחס לו, בין אם עקב מוצא, דת, גזע, מגדר, גיל, נטייה מינית, מוגבלות ועוד. במקרים מסוימים גם ביקורת על איש מקצוע או בית עסק עלולה להיחשב כהוצאת לשון הרע ולהוביל לתביעה.
מהו העונש על הוצאת לשון הרע בפייסבוק?
כל מי שנפגע עקב הוצאת לשון הרע בפייסבוק רשאי להגיש תביעה ואם אכן הוכח כי מדובר בלשון הרע, גם ללא צורך להוכיח נזק ספציפי, הוא עשוי לזכות בפיצויים בגובה של עשרות אלפי שקלים. במקרים מסוימים אף תיתכן הגשת תביעה פלילית כנגד מפרסם לשון הרע – והעונש במקרה זה עלול להיות גם שנת מאסר בפועל!
מה חשוב לעשות אם נפגעתם מלשון הרע ברשת החברתית?
אם אתם מרגישים כי נפלתם קורבן למקרה של הוצאת לשון הרע בפייסבוק, הדבר הראשון שחשוב לעשות הוא לתעד את הדברים שהם בגדר לשון הרע. אם מדובר בפוסט חשוב לתעד גם את מספר הלייקים, השיתופים וכן את התגובות ובכל מקרה ככל שתספקו פרטים רבים יותר על הפרסום (באמצעות צילומי מסך) כך גדל הסיכוי לקבל פיצוי (אם אכן מדובר בלשון הרע בפייסבוק). חשוב מאוד לא ליצור כל קשר עם מפרסם הדברים ולא להגיב עליהם. כמו כן חשוב להיעזר בשירותיו של עו"ד בעל ניסיון בתחום.