רובנו אוהבים לשלוט באופן מלא בחיינו ולקבוע כיצד הם ייראו. באופן טבעי נרצה שגם אחרי מותנו כל הנכסים שצברנו במהלך החיים יחולקו בהתאם לאופן הראוי בעינינו, ולשם כך נדרשת צוואה מסודרת וחתומה כחוק. למרות זאת, כדאי לדעת שבמקרים רבים הולכים אנשים לעולמם ללא מסמך משפטי מחייב, ובמצב שכזה נוצר פתח לסכסוכים בין היורשים וכבר נרשמו לא מעט מקרים של משפחות שהתפרקו עקב סכסוך שכזה וחוסר ודאות סביב רצונו של הנפטר בנוגע לחלוקת רכושו.
איך מחולקים הנכסים אם אין צוואה?
אדם שלא מותיר צוואה משאיר למעשה בידי החוק את אופן חלוקת רכושו. כשיש בן/בת זוג וגם צאצאים, החלוקה היא 50% לבן/בת הזוג ועוד 50% שמתחלקים בין הצאצאים שווה בשווה. אם יש רק צאצאים ואין בן/בת זוג, יחולק כל הרכוש בין הצאצאים שווה בשווה. כשאין צאצאים ישנם יורשים אפשריים אחרים, אבל כאמור בכל מקרה מומלץ לכולנו לכתוב צוואות.
בהקשר זה כדאי לציין כי רבים מאיתנו מעדיפים להדחיק את העובדה כי כולנו נסתלק מן העולם יום אחד. כתיבת מסמך מפורט בנוגע לחלוקת הרכוש אחרי המוות מקשה על ההדחקה, ועל כן רבים מאיתנו נמנעים מכך, אולם כמובן שגם אדם שלא כתב צוואה לא יחיה לנצח ועל כן כדאי בכל זאת לכתוב.
איך כותבים צוואות?
ישנם מספר כללים חשובים לגבי כתיבת צוואות. אופציה אחת היא כתיבת המסמך בכתב יד. במקרים אלה יש לציין את התאריך על גבי המסמך וכן להוסיף חתימה. אופציה שנייה היא כתיבת הצוואה בנוכחות שני עדים (חשוב שיהיו אלה עדים שאינם חלק מהיורשים המוזכרים במסמך). במקרים אלה אין חובת כתיבה בכתב יד ואפשר גם להדפיס את המסמך שמפרט את אופן חלוקת הרכוש. אופציה שלישית היא צוואות בעל פה ובפני רשות (שופט, רשם בית משפט, נוטריון). אופציה זו מחייבת כמובן תשלום לאותה רשות. ישנו גם מקרה שבו אדם שמותו קרב מוסר את רצונו בעל פה לשני עדים שכותבים את הנאמר וחותמים. במקרה זה הצוואה תקפה לחודש בלבד.
חשוב להבהיר כי סיוע משפטי בעריכת צוואה אינו חובה, אולם הוא מבטיח שקט נפשי וכי הנכסים יחולקו בדיוק לפי ראות עיניו של האדם.